Fitnesslivets baksida | If not now - then when?

If not now – then when?

Annons

Fitnesslivets baksida

mes

Bear with me, guys. Idag blir inlägget av seriösare karaktär. Sedan jag började träna har jag till 90% upplevt en positiv, peppande och upplyftande gemenskap där människor pushar varandra till att nå sina mål. Tyvärr finns det också, som med allt annat, också en baksida.

Det finns ett stort förakt hos många människor. En slags överhet att vi som tränar på något sätt är bättre än “alla andra”. Dessutom finns det också, enligt samma människor, bättre och sämre grupper inom träning. Jag har vid flertalet tillfällen haft diskussioner kring just detta med en coach inom bodybuildning. Enligt honom själv är han en av Sveriges främsta. Låt oss kalla honom X.

Detta la X ut på facebook:

“Fattar inte vad det handlar om när unga killar 18-23 år i stor grupp tok peppar varandra och klappar rygg att dom deffar och fyller carbs och living the lifestyle???? WTF Living the lifestyle?????killarna är 180cm plus och väger 80pannor typ och är inte ens hårda?????.
Knappt en synbar muskel!
Fan när jag började träna som 16-18 åring var jag fanimig dubbelt så grov och vältränad.
Inte fan åt jag någon Pwo eller nyaste super mega titan hardcore genetic Kreatin testo booster eller 3whey hydro super peptide amino?eller drack Amino Bcaa under passen?
Fuck no!vi åt som grisar och lyfte tungt och tränade som djur!
Vi snackade inte periodisk fasta eller Bög övningar och olika fitness nudlar och kvarg?
Det var Dorian yates blood’n guts och phantera på gymet!
Det var knäböj! Mark och fucking free weights preacher curls! Go heavy or go home and cry cuz you are weaker Than your best friend!
Det var ätartävlingar och vem som var tyngst och svullnast och störst!
Den som tränade hårdast!
Vi hade inga coola gasp kläder utan vi körde i joggning brallorna och tishan och shorts! Det var magnesium, bälte, och hudflagnade handflator som blödde!
Sen kom gainers! Och vi drack och vi drack och vi svällde! Super gainers glass och pannkakor!
Hardcore! Inget bögeri hit och dit! Ingen metrosexuell träning med pilates och anatomisk riktning eller magnet band!
Bakad potatis! Ris kyckling! Massor med ris! Keso! Ägg! Bananer och havregryn!!Riskakor överallt!
Riktiga män väger över hundra!
Offseason hade en innebörd och då packade folk på sig massa! Nu ser alla jävlar ut som anorexiafjollor och springer omkring i sponsor tshirts trots dom aldrig tävlat eller egentligen presterat någonting pga att dom vill vara någon eller känna sig speciella? Med kitchiga slogans!!! ibland dock så roliga!!Äsch vad fan vet jag! Jag är oold school och snart en dinosaurie i branschen! Men det finns mycket bra oxå media på nätet och kackadoodle information som i rätt händer är grymt!
Nej för helvete ungdomar! Släpp bögerierna och go blood’n gut’s på riktigt!
When it all started…”

Tyvärr anser jag att denna text är både homofobisk, nedlåtande, sexistisk och med en urbota trist inställning – vilket jag också sa.

Som svar fick jag då svar som dessa:

“Kajsa Smaug Holmbom om du inte kan läsa mellan mina satiriskt skrivna sexistiskt mansgrishomofobiska rader så förstår du nog inte den riktiga och viktiga innebörden i texten!
Jag älskar nya tränande och atleter och nya vägar! Älskar friskt blod! Älskar homosexuella, motionärer, svarta, vita , gula! Älskar stora som små! Korta som långa! Feta som smala! Det jag däremot inte gillar är vet bäst mentalitet som respektlöst utan erfarenhet av varken träning eller riktig humanfysiologisk kunskap eller trial & error tror sig veta kunna bättre än någon som vikt sitt liv åt detta.
Någon som tror att med pilatesbollar(lyrik)och periodisk fasta och kvarg och crossfit anda och katabolt leverne och en mm sport tshirt med en shaker Bcaa i handen vet bättre och kan bättre än den som levt för kunskapen om kroppen som just nämnts är ju absurt och att dom istället torde lyssna ödmjukt och lära sig av den vise och utgöra sig visare och ta del av dennes otroligt breda kunskap och erfarenhet för att bli en bättre atlet, människa, ambassadör, tävlande för sporten
Eller som utövare av en livsstil.
Exempel när jag var ung och sökte näring till min kunskap så om någon äldre kunnig inom sporten talade så var man som en lärjunge som ödmjukt lyssnade och tog till sig av allt! Läste riktig litteratur som var baserad på trial and error men även på teoretisk vetenskap som praktisk!
Sen utifrån det bilda sin egen erfarenhet sammtidigt som man tränade och lärde känna sig själv och sin kropp både fysiskt och psykiskt.
Jag fick efter igår mitt inlägg ca 120 pm som var positiva i min inkorg! 3st var negativa!
Fick 159 som gillade min tråd och ca 110 som skrev positiva inlägg!
Några få 3st negativt om det sexistiska! Visst om man ska hård dra det så är det ett grovt språk! men jag är sån och det står jag för! Jag är inte osäker på mig själv eller min manlighet min kvinnlighet eller sexualitet och min kunskap eller min klient stamm eller samarbetspartners och sponsorer! Alla nöjda!
Jag är raka rör säger som det är med en amerikansk internationell mentalitet! Vinnarskallen! Jag tar fram mästare !inte förlorare därför är jag en av dom bästa i gamet och inte bara i Sverige.
I Sverige landet lagom är ju det som att vara pestsmittad att säga att någon gör fel och att detta är bättre och enda vägen till att bli bäst! Svensken klarar inte det och slår knut på sig själv då och surar ihop och stannar på lagom! Då en människa med annan bakgrund och land skulle ta emot suveräniteten och kunskapen samt visheten och försöka bli bäst med öppna armar.
Det är därför Sverige är för litet för mig och jag verkar utanför landet oxå.
Hoppas du nu förstod vad jag vill ha sagt i texten och att du lyssnar på dom som verkligen kan någonting om den branschen och sporten! För vill du tävla! Har sett din blogg så sök upp dom bästa för dom bästa råden! Så att du kan bli så bra du kan bli!
Inte dom som är mest hypade med coolaste gänget eller mesta anhängarna och bästa Facebook gruppen eller bloggen hemsida! Eller coolaste kostillskotts märket! Med tshirts och en risig rabatt på risiga produkter!Sök bortom det så hittar du sanningen och det riktiga.
Sen hittar du även din väg under resans gång som alla andra som är mästare eller på väg att bli det.
Mästare på sig själv eller sin idrott..
Kick ass.”

Varpå jag här svarar att X motsäger sig och att vi helt enkelt får acceptera att vi har olika synsätt.

Svaret jag fick:

“Motsäger mig själv??????? Jag säger vad som fungerar och inte! lilla fröken! Har du tävlat??? Nej! Har du tränat länge??? Nej! Har du en fysik eller kunskap som kan uttala någonting av värde ännu??? Och isåfall bring it! Att lägga upp sladdriga rump bilder på bloggen och snacka dynga funkar ett tag men jag är trött på er wannabees som bloggar om en dröm om tävla osv men i slutändan så kommer ni kanske till en bikini tävling och vaknar upp och ger upp för att ni är på fel spår!
Jag hoppas jag har fel!
Jag har coachat folk upp på Mr Olympia nivå! Den högsta nivån att uppbringa.
Så kom inte och snacka om motsägelse med mig.
Jag är trött på ungdomar som dig som saknar självinsikt ödmjukhet och en kunskap om realistisk äkta träning och kost som tror sig kunna och bara för att du bloggar och tror du är någon.
Du läser säkert massor och pluggar men erfarenhet och praktiskt kunnande slår teori i verkliga livet alla dagar.
Visa att jag har fel! Visa vinn tävla! Jag har inget att bevisa längre för någon efter över 20 år i branschen !men jag utmanar dig att visa med din sturskhet att kan man snacka får man prestera! Dont do the talk if you cant do the walk.
Har fått nog av dig.
Visa då vad som är bättre än det jag förespråkar?? För det finns inte.
Det handlar inte om ord utan om handling! Det handlar inte om ålder utan om vishet och kunskap! Det handlar inte om könsbilder utan om prestation!
Det handlar om att lära vad som är bäst effektivast och hållbart.
Prestation, hälsa och vinst.
Och att jag skriver lilla fröken är inte för att nedvärdera dig utan för att jag hittar inget verbalt annat än ditt namn till dig så det är ett substitut för ditt namn ifall du retade dig på det.
Du har rätt till din tro men din tro är fel.
Din ståndpunkt har du rätt till som medmänniska oxå.
Men prestera istället för att snacka! Så kan vi höras om några år.
Lycka till i din tävlingssatsning..”

Mitt sista svar blev då:

“Du har uppenbart missförstått alla mina inlägg och intentioner. Jag har inte en enda gång ifrågasatt din kunskap, utan snarare ditt synsätt på träning – där jag helt enkelt konstaterar att vi tycker olika. Du har nu lagt diskussionen på en nivå som jag inte accepterar med personangrepp och föraktfulla kommentarer kring min fysik och kunskap. Kommentarer som inte har något med sakfrågan att göra. Jag har inget att bevisa för dig liksom du inte har något att bevisa för mig. Det är inte battle of the best. Det är en diskussion med två parter som tycker olika. Tack för mig.”

Jag skulle i vanliga fall inte saxa inlägg på det här viset. I detta fall vill jag dock inte vara tyst. Jag tycker inte sånt här är acceptabelt. Jag vill inte ha sympati eller tröstande ord. Jag vill utplåna den här typen av nedlåtande, fruktansvärt föraktfulla kommentarer och utlägg. Alla som tränar har olika mål med sin träning. Alla utvecklas olika snabbt. Alla har olika taktiker och upplägg för att nå dit de vill. Det finns inte ETT sätt som är bäst för alla!

Jag har aldrig utgett mig för att kunna bäst, veta mest eller ha mest muskler. Jag är Kajsa. Jag har tränat i drygt ett år. Jag ska tävla i bikini fitness, inte bodybuildning. Jag pluggar på Tränarprogrammet och läser anatomi, fysiologi, medicin och psykologi. Jag lever för träning och nutrition. Jag älskar att skapa nya recept och inspireras av människor inom både fitness och utanför. Jag tycker om periodisk fasta. Det funkar för mig och stöds av vetenskap. Jag tror på erfarenhet och trial & error, men det kan också vara av ondo. Det är definitivt inte bättre än bra vetenskapliga studier där resultat inte bara fås av ett fåtal individer, utan en stor grupp människor. Jag tror att vetenskap är bra, men sunt förnuft och kritiskt tänkande måste appliceras (som i allt annat).

Jag tror på medmänsklighet, ödmjukhet, passion, glädje och en öppenhet inför andra. Jag tror, however, inte på trångsynthet, storhetsvansinne och förakt.

Smaug out.

mm

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Cornelia

  “Sluta upp med bögfasonerna” sen ” Älskar homosexuella”. Hur får man det att inte vara motsägelsefullt. Sen att dra in personangrepp är bara så sjukt lågt och har absolut ingenting med saken att göra. Men lätt att ta till när man inte har något vettigt att säga och har slut på bra argument. Nae, heja dig! Och lycka till i tävlingen och fortsätt kämpa på i dieten 😀

  1. hypermuse

   Tack snälla för de fina orden!! 😀 och ja, den mannen och jag har väl just int så många punkter vi kommer överrens 😉 fniss!

 2. Peter

  Oj vilken köttskalle. Tyvärr vanligare än man tror. Jag tränar själv på två gym, varav ett av dem ett källargym. Där tar man inte dom små hantlarna, använder Pilatesboll eller kudde vid knäböj 😉

  Alla vet bäst, stönar och stånkar. Slänger med grejer. Battle of the cocks!

  *
  Bra att du la ut detta. Hoppas fler läser

  1. hypermuse

   Hahaha tack för dagens skratt! Ser det framför mig 😉 battle of the cocks höhö. Tack snälla du! 🙂

 3. JP

  Vilken patetisk människa! Snacka om storhetsvansinne och dubbelmoral så det bara vrålar om det. “Sverige är för litet för mig” Jag har ingen aning om vem det är, men fanskapet gräver ju sin egen grav med den där attityden. Snart kommer det ju någon ungdom som är tio gånger bättre och vem vill minnas en gammal dinosaurie som inte har en gnutta ödmjukhet i kroppen?

 4. Tina

  Såg också detta på fb, blev förvånad att så många gillade vad han sa… Bra att du tog dig tid att svara honom. Jag hejar på dig 🙂

 5. Lotta

  Ojoj i den personens värld verkar bara byggande av “scenmuskler” vara det som räknas. Sedan glömmer många att alla har olika utgångspunkter också. Vi olika syn på träning och alla känner vi våra egna kroppar bäst. Jag och min sambo är ofta i luven på varandra just när det gäller träning av den anledningen. Olika saker passar olika personer även om man kanske har samma mål med träningen. 
  Keep it up och låt inte personer som X påverka dig (annat än till gratis fucking ragefuel till benpressen). Du kommer att nå dina mål, men du kan bara ta din egen väg dit, inte andras!

 6. Brofessor

  Haters gonna hate. Så kmr det alltid att vara. Du är grym och fortsätt vara det! Tack för all inspo ^^,

  Brofessor 3 på tuben kan vara det roligaste ever!

 7. Veugg

  Vilket tragkomiskt miffo. Honom hade man ju aldrig velat anställa eller ens få tips från? Haahahaaa….. 

 8. Gina

  Som han själv skriver är han en dinosaurie, även i sitt synsätt och sina åsikter. Vad vet han egentligen om alla andra som tränar på gymmet? (Förmodligen inget) och varför ska hans ens bry sig om vad nån annan gör eller inte gör när det gäller sin träning och sin livsstil? Alla måste väl få köra sitt eget race och lita på sina egna metoder då alla förmodligen inte ens har samma mål som just han har. Jag håller helt med dig Kajsa.

  1. hypermuse

   Håller med dig i att han inte borde se något större intresse i vad jag, eller andra “obetydliga” gör med sina liv. Precis, alla kör sitt eget race och så tycker jag det ska förbli! Klokt skrivet 🙂

 9. Alexander

  A) Sjukt bra blogg, lika trevlig läsning varje gång!
  B) Lika intressant varje gång någon som X behagar öppna munnen och dela sina åsikter, det ger ett tydlig exempel på hur en blir om man inte ser sig själv i spegeln då och då. Älskar även hur han, indirekt, målar upp sig själv som profet inom fitness. Och problemet är ju att nästan alla som är nya och vetgiriga troligen fastnar i klorna på nån liknande, för vartenda gym verkar ha sitt alldeles egna exemplar. Nåt mer tragisk har väl aldrig drabbat sporten än just dessa människor.

Annons
stats