Landet lagom | If not now - then when?

If not now – then when?

Annons

Landet lagom

hÄjz
Ingen jävla jante här, tack.

Sverige. Landet lagom. Här är vi artiga och politiskt korrekta. Samhällets normer säger att vi ska vara lagomt nöjda (för mycket blir liksom självgod), lagomt engagerade (hallå, man kan ju inte vara besatt!), lagomt hälsosamma (sådär som instakvargare är) och lagomt framgångsrik (man vill ju inte riskera att få jante efter sig.)

Tänk till exempel på samhällets normer som mentala kartor, det vill säga, något som hjälper oss att relatera till världen (vår verklighet.) Ett verktyg som underlättar att förutse händelser, fylla information som saknas, kategorisera och skapa känsla av kontroll. Likväl som mentala kartor kan hjälpa oss, kan de också stjälpa oss. Vi kan fastna i osunda beteenden och rädsla för det “okända”. Människor som aldrig utmanar och ifrågasätter sina tankemodeller och aldrig bryter mönster fastnar sannolikt i samma mentala kartor hela livet.

På samma sätt som vi ständigt måste utmana våra egna mentala kartor, måste vi också utmana samhällets normer om det ska ske en förbättring. Det innebär ibland att inte passa in. Det innebär ibland att andra ser dig som tråkig, besatt och självgod. Lagom är inte ett skällsord, men det är fan inte heller en lag vi behöver rätta oss efter.

Ibland är det lätt att vara bekväm. Jag har varit bekväm alldeles för länge. Imorgon ska jag visa fuck you till en gammal, defekt, mental karta. Det kommer inte bli lätt – men det kommer vara värt det.

chocolatedream
På tal om något som inte var lagom…choklad-protein pancakes. Grundrecept + 80 gram Philadelphia marabou samt 85 gram steviasötad vit choklad. Gotta love them cheat meals 😉

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats