Gör du inga squats!? | If not now - then when?

If not now – then when?

Annons

Gör du inga squats!?

En mening jag får höra så fort jag pratar om mitt upplägg för ben- och rumpa. Mikael och Emelie (www.aldrigvila.se) gjorde en podcast där de bland annat pratade om squat-fenomenet igår, och den var riktigt jävla spot on. Gå in och lyssna vetja!

Ni har alla säkert sett dessa bilder lite överallt på internet tillsammans med grupper som “Yeah, she squats”

squat

This is all good and well – squats ÄR en väldigt bra övning. Den är dock långt ifrån den enda bra övningen, och inte heller är den optimal för alla. Anledningen till att jag inte kör traditionella squats är för att jag dels har varit väldigt svag i knäna och lätt viker in dem när jag böjer, dels för att jag står med fötterna i helt olika vinklar och kompenserar mer med ett ben. Jag tycker för det första att det känns obehagligt att lasta på tunga vikter och riskera att skada mig om jag viker in knäna, för det andra att det onödigt att bli mer ojämn i kroppen än jag redan är. I och med att jag inte får till en bra grundställning tar det heller inte i de muskler jag vill att det ska ta – summa kardemumma inte en speciellt optimal övning för mig. Det kan däremot vara en optimal övning för någon annan.

Det finns ingen universell superövning som passar alla. Jag har växt väldigt mycket mer sedan jag ersatte mina traditionella squats med bulgarian split squats, olika benpressar (enbens, excentriska, vanliga) och utfall.

Kanske har ni också sett denna grupp på facebook? https://www.facebook.com/YeahSheBenches?fref=ts

HAhahahabench
Gruppen är sprängfylld med bilder på tjejer med enorma bröst. Däremot väldigt (har inte sett en enda, mind) bild på en rejäl pectoralismuskel.

Vad vill jag ha sagt med detta? Simply att en del bilder som figurerar med olika “sannningar” (som att du får enorma bröst av att köra bänk när motsatsen gäller för alla som kan det minsta om fysiologi) “förespråkas” av tjejer som aldrig sett ett squat rack eller en bänkpress i deras liv.

lägss
De här bilderna tog jag igår när jag tränade posering. Jag må inte ha de bästa benen eller växt mest, men en 8 centimeter + eller så i omkrets för rumpan sen i Juni är i alla fall en utveckling. Utan squats. Ja, det går 😉

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats