...Men jag vill ju bara bli tonad | If not now - then when?

If not now – then when?

Annons

…Men jag vill ju bara bli tonad

images (2)

– “En kvart om dagen räcker”
– “Kom i bikiniform på 6 veckor”
– “Från slapp till fit på 4 veckor”
– “Platt mage – sexpack om 6 veckor”

… Låter det rimligt? Nä. Det tycker inte jag heller. Dessvärre är citaten ovan direkt saxade från “tränings/hälsotidningar” – det vill säga tidningar som helt lagligt går ut med de här rubrikerna och dessutom tjänar pengar på det. Idag gick jag förbi tidningshyllan för att köpa hem senaste Body. När jag gjorde det kunde jag inte låta bli att lägga märke till raden med “tjejtidningar”, där det ena absurda påståendet efter det andra avlöste varandra.

I tidningarna hittade jag även diverse effektiva övningar. Tjejerna på bilderna såg ut ungefär så här;

wegihts

12794548-men-and-women-exercise-together

Alltså. No. Nej. Jag vill börja med att säga att all träning som inte är direkt skadlig givetvis är bättre än ingen träning alls. Det som är beklämmande är hur tidningarna säljer dessa koncept. Är det underligt att folk slutar träna när de inte får resultat? Och konstigt att de inte får resultat om de står med 1-kiloshantlar och viftar!?

Kvinnor ska inte träna tungt – kroppsvikt och lätta hantlar räcker. Stretching ger en platt mage på 4 veckor. Det ska inte bara vara lätt, det ska också gå fort. 15 minuter om dagen med sån här effektiv “träning” ska tydligen räcka för att få den efterlängtade “tonade” kroppen.

För att inte misstolkas nu – övningar med egen kroppsvikt är för det allra mesta både tunga och – rätt utförda – rackarns effektiva. Att vara viktkåt och övermodig kommer tyvärr inte heller fungera. Min poäng är bara att den seglivade myten om att tjejer och tung styrketräning leder till she-hulkenutveckling måste dö digerdöden, och det helst igår. Jag vet att jag skrivit om detta tidigare – men jag blev så fruktansvärt förbannad när jag läste tidningsrubrikerna idag…

71844_418805121540530_279683437_n kopiera
I don’t think so.

Att bygga muskler – i synnerhet för oss tjejer med lägre halt testosteron än killar – tar TID. Du måste träna gode många år för att se “stor” ut. Lägg dessutom till andra minst lika viktiga faktorer som rätt kost och bra sömn och så vidare.

Så yeah. Vill du få en “tonad beachkropp”? Kör hårt, ät bra och sov mycket! Luras inte av allt trams i tidningarna.

styrketräning

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats